Energieneutraal

36 zonnepanelenBij de verbouwing van Runnenburg, begin 2016, hebben we ervoor gekozen om de boerderij energieneutraal te maken en overal waar mogelijk de meest milieuvriendelijke oplossing te kiezen. De gasaansluiting is afgesloten en verwarmen doen we met een warmtepomp.

 

Zonnepanelen

36 panelen op de schuur liggen precies op het zuiden. Deze panelen zorgen voor alle elektriciteit die we gebruiken. Dat doen we wel samen met de Eneco want wij produceren veel stroom als de zon schijnt, terwijl het gebruik het hoogst is als de zon niet schijnt. Zo hopen we op jaarbasis op nul uit te komen. De panelen liggen er sinds mei 2016 en voor 2016 is het gelukt om het hele elektriciteitsgebruik te dekken met zonnestroom.

Warmtepomp

Het huis wordt ver
warmd met een aardwarmtepomp.
Deze pomp maakt gebruik van de constante temperatuur in de aarde door water via vier buizen naar 100 meter diepte te pompen. Het water dat terugkomt is warmer dan het water dat naar beneden wordt gestuurd en met dat verschil kan de pomp het water in huis verhogen.

Warmtepompen hebben een heel hoog rendement. Als de pomp aan staat gebruikt die zo’n 2500Watt, even veel als twee waterkokers. Maar daarmee wordt wel het hele huis verwarmd. De pomp heeft een COP van gemiddeld 4,5. Dat wil zeggen een rendement van 450 procent. Dus van elke kiloWatt die er in gaat, levert de pomp 4,5 kiloWatt aan warmte.

Geen gas

Omdat alles in huis elektrisch is hebben we geen gasaansluiting. Koken deden we al jaren op inductie en nu ook. Warm water krijgen we van de warmtepomp die dat 4,5 x zuiniger kan dan een gasketel.

Hotfill

Het relatief goedkoop te maken warme water gaat ook naar de afwasmachine, dat heet hotfill. Helaas is de wasmachine nog van de tijd dat ook wij nog nooit van hotfill hadden gehoord. Die gebruikt z’n eigen elektrisch verwarmingselement. En die energie komt weer van de zonnepanelen.

 

Douchewater terugwinnen

In de vloer van de douche zit een warmte-terugwinner. De koude leiding van de douche loopt als het ware met veel bochtjes door het afvoerputje en warmt daardoor op. De mengkraan hoeft daardoor minder warm water bij te mengen. Het levert een besparing op van 25% bij het douchen.

Regenwater in de WC’s

Bij de aanleg van de waterleiding in april 2016 zijn er twee circuits aangelegd. Een gewonde waterleiding en een systeem waar regenwater doorheen gaat. Hiermee worden de wc’s voorzien van spoelwater en de buitenkraan is er ook op aangesloten. Het regenwater vangen we op in een van de oude gierputten naast de schuur. Deze staan vol met grond- en regenwater (35.000 liter).

 

Vloerverwarming

Bij de aanleg van de vloerverwarming hadden we de keuze tussen noppenfolie en een dun laagje piepschuim over de bestaande betonvloer, of alle beton eruit drillen en een hele nieuwe vloer aanleggen. We hebben voor dit laatste gekozen waardoor er nu onder vloerverwarming een isolerende laag piepschuim ligt van 30 centimeter. Zo gaat alle warmte omhoog in plaats van de aarde in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *